Målet for de som står bak M/S Hvaler er selvsagt å få båten ferdig og seile rundt i de gamle løypene igjen. En del av det å drive med fartøyvern er å vise fra kulturminnet og fortelle historien til fartøyet, folkene om bord og livet rundt fartøyet. Mange er engasjert i slike prosjekter, og drivkraften er ikke egen vinning. Det er gleden og stoltheten av fartøyet og nærmiljøet som driver mange, og selvsagt også en glødende interesse for  det maritime. I ca. ti år har Hardanger fartøyvernsenter hatt gleden av å utføre diverse jobber om bord, og det er kjekt å se at målet om å komme i fart igjen nærmer seg raskt. Aktersalongen er ferdigstilt, og innredningen forut er på full fart opp. Maritime Center Fredrikstad har laget styrehus, motoren er intakt og det er helt så det kribler i blodet bare å tenke på at man snart kan se M/S Hvaler både i Fredrikstad og ute i Hvalerøyene igjen. Snart er nødvendigvis ikke i år, men allikevel.

Tom, Bård og Arne Jostein holder for tida på med å bygge skap og benker i lugarene og det er det flere enn folkene bak båten som har fått med seg. Plus-skolen i Fredrikstad har egen båtbyggerlinje og de følger med på det som skjer om bord.

besok-fra-plusskolen

Arne Jostein Jensen, midt i bildet , viser og forteller elevene og lærer Andreas Pagander hva som har skjedd siden de var om bord sist.

dsc_3100

Bård i gang med å sette opp veggen i et skap. Bordene spikres fast til både rupanelen i himling og skutesider. For å være sikker på at skapsiden blir bein har Bård stiftet fast en hjelpelist mot skutesida.

dsc_3109

Arne Jostein er glad i å lage hjelpmidler som gjør arbeidet enklere og nøyaktig. Her har han laget en “bukk” som han lar hvile ned på benkeramma. Parallelt med benken er det et spikerslag som har retningen og høyden for det som vil bli en hylle over enkeryggen. Vinkelen på ramma inn mot skutesida har samme helling som benkeryggen. Da er det enkelt å styre spikerslagene i benkeryggen slik at de kommer i samme vinkel og passende langt inn mot skutesida. dsc_3114

Her er “bukken” i bruk. I framkant av benken er det en stopper som gjør at “bukken” kommer akkurat like langt inn mot skutesida hver gang. Da er man sikker på at benken får lik bredde hele veien.

dsc_3112

En fornøyd Arne Jostein viser hvor enkelt det er å streke opp korrekt vinkel på spikerslaget i benkeryggen, når man bruker “Jensens metode”.

I disse dager venter hele fartøyvernmiljøet på “hjelpemidler” fra Riksantikvaren. Hvem får tilskudd i år? Nå som M/S Hvaler nærmer seg sluttføring får vi håpe at det drysser noen ekstra kroner til arbeidene om bord. Det skal virkelig bli stas å se denne gamle sliteren i fart igen!