At D/S Hvaler var et populært fartøy å reise med er jeg ikke i tvil om når jeg ser bildet av henne. Vår jobb nå er å bygge lugarene i framskipet slik at hun ligner seg selv slik hun var da bildet over blei tatt. Det er fra 1947.

Det er ikke så mange holdepunktene for oss fra 1947. Eierne har etter beste evne laget en tegning basert på et par fotografier og intervjuer med folk som har seilt om bord. En av disse er Eine Wiklund, som seilte som skipper om bord. Det gjorde han i fartøyets siste aktive fase så enkelte ting var helt sikkert forandret i løpet av de 25 årene. Et av fotografiene vi holder oss til er tatt i lugaren til nettopp Eine. Det har vi studert så til de grader at vi gjerne kjenner lugaren like godt som han gjorde på 1970-tallet. I alle fall kjenner vi et utsnitt av lugaren.

Her er bildet av Eine på lugaren, og slik kopien av lugaren ser ut pr dags dato. Når lugaren er ferdig skal det bli moro å plassere Eine i sofaen og ta et nytt bilde!

Selvfølgelig finnes det andre lugarer utover Eines, men der må vi holde oss til muntlige kilder. For informanter er det selvsagt ikke enkelt å huske i detalj hvordan ting så ut, hvordan den er malt osv. Heldigvis er det noenlunde samsvar mellom hva informantene forteller, så resultatet blir nok ikke veldig langt unna korrekt.

Her er Bård inne i et skap og henger opp en stang for kleshengere.

En ting vi ikke har bilder av, og som vi har avveket fra Eines forklaring er dørene inn til lugarene. På 1970-tallet var dørene helt glatte ifølge ham, og det stemmer helt sikkert. Når vi har stått for de nye dørene har vi derimot laget dem med to glatte fyllinger. Det var jo vanlig på 1940-tallet at dører blei håndlaget, og da med ramtre og fyllinger. Vi vet at det blei populært å kle skott, skap, dører etc. med huntonitt for å få glatte flater på den tida. Så kanskje har dørene vært kledd for at vask og reinhold skulle bli enklere. Det vet vi ikke sikkert, men slik vi (dvs. Tom) har laget dørene er det i alle fall mulig å platekle dem seinere om det viser seg å være korrekt. dsc_3128

Her ligger Tom på kne og skriver og ber om at dørene er korrekt laget, og at de passer om bord. 20170216_095524-1

Her er et lite utvalg av dørene som Tom har laget.

Alle dørene er laget på den gamle måten, dvs for hånd. Ramtreet er tappet sammen, og er laget skeive slik at de passer inn i båtens fasong. Hjørnene er altså ikke 90 grader som på en vanlig husdør. Et slikt arbeide kan vi si mye om, men det må bli i et annet innlegg.