Snart har de første 5 månedene av vårt 6 måneders engasjement på Gjøa gått. Det betyr at vi har én måned igjen og at vi begynner å se en ende på ting. I vår siste periode var det flere ting som blei ferdigstilt og av tilleggsoppgavene vi har i gang har vi kommet langt.

Thomas har holdt på med innkassing av stevnen, og fikk avsluttet denne. Ut fra fotografier ser vi at ishuden ligger utenpå skroget som vanlige langsgående planker og at det står 4 planker på hver side av stevnen som en fortsettelse av ishuden. Det gjør at stevnen er tykkere undervanns og opp til barkholtet, hvorpå den kommer inn til sitt «egentlige jeg» videre opp til topps.

_DSC9969

Thomas i gang helt forut

Per Michael har «karpunert» skroget, dvs slått propper i alle hull for å dekke over franske skruer og spiker. Når jobben er å lage propper, slå dem i, for tilslutt å hugge bort det overskytende i dag etter dag så forstår jeg at man puster lettet ut når den siste proppen er på plass.

Sammen med Peter har Per Michael fuget ishuden. Fra gammelt av har den vært drevet og beket på samme vis som når skroget skal tettes. Det betyr at med ishuden på har man hatt to heldekkende skall av planker, som begge har vært tette, og dermed også stive. Nå blir ikke skroget stivt bare av å tette det f.eks. med Sikaflex men når man driver slår man hampefiber inn mellom plankene og pakker disse slik at de blir like harde som plankene. Da blir skroget stivt og godt. Drivinga har vi hoppet over siden Gjøa nå kun skal stå til beskuelse inne i hallen. Dessuten kan det hende plankene tørker enda litt mer ettersom det er rimelig varmt og tørt inne i hallen. Da krymper plankene slik at natet mellom dem blir enda litt større. Når det skjer vil ikke drevet ha noen oppstrammingseffekt, for da ligger det ganske løst etter hvert. Det vi valgte i stedet var å fuge med en akrylmasse. Det er selvsagt juks, men i og med at skroget allikevel skal males vil det fremstå ganske så autentisk. Enkelte ganger må vi se på nytte/kost, og da synes vi dette var en grei løsning.

_DSC9965

Gjøas Pumpel og Pilt i gang med fuging

To dager før vi reiste hjem for perioden gikk Per Michael i gang med å male undervannsskroget straks han og Peter hadde risset inn vannlinja. Da han hadde malt et par kvadratmeter kom jeg forbi og så et felt med signalrød maling. Det lignet ikke bunnstoff i det hele tatt og jeg blei litt overrasket over fargen. Men så skjedde det noe. Plutselig forandret fargen seg til en mørkere sjattering og så forandret den seg igjen, og igjen… Lyssettinga i Gjøabygget har diverse kulører og gjør at «bunnstoffet» får alt fra lyserød til mørkerød farge. Etter hvert har Per Michael fått 2 strøk maling på, og resultatet er helt innenfor!!

_DSC0014

Per Michael tilfører farge undervanns

Det var såpass kjekt å sette farge på tilværelsen, så derfor malte Peter de nye plankene i fribordet med grønnmaling. Å se at de bleike furuplankene blei fargelagt gjorde virkelig susen. Med ett ser det ut til at vi har gjort uhorvelig masse i løpet av et par dager, og så ser det virkelig godt ut. Kjekt.

_DSC0011

Peter får grønnfarge på skroget igjen.

Vi andre har selvsagt vært i gang med våre ting vi også, men har oppgaver på dekk eller under dekk. Det får jeg fortelle om en annen gang. Nå er det ungdommen som skal slippes til!

_DSC9987

To bakender