Skrevet av smedlærling Lars Ystanes

Med jevne mellomrom får smia oppdrag med å smi spiker, bolter og båtsøm, både til båtbyggerne her ved Hardanger Fartøyvernsenter, men også til andre. Denne gangen var det Sunnmøre museum som hadde bestilt et lass med søm. Dette er første gang jeg skulle smi søm, så jeg fikk opplæring av mester Seppe. Emnet vi arbeider med denne gangen er 10 x 10 mm Armco lavkarbon jern. Grunnen til at vi bruker denne type jern er at det er mykere enn vanlig konstruksjonsstål. Derfor er det enklere å smi, men viktigst av alt; det er lettere for båtbyggeren å klinke en myk søm enn en hard en. Her er hvordan jeg gjorde det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Emnet blei varmet opp til det fikk en hvit farge helt i tuppen. Hvor mye emnet blei varmet opp kommer an på hvor sto søm vi lager.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På fjærhammeren slår vi på emnet slik at vi drar ut stammen på sømmen. Fjærhammerens ambolt har to flater, en halvrund og en flat. Når vi strekker må vi holde jernet slik at det ligger 90 grader på den halvrunde banen, samtidig som vi snur på emnet for hvert slag. Når vi har strukket ut stammen til den er nesten på mål går vi over til den flate banen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På den flate banen formes stammen av sømmen. Her er det om å gjøre at sømmen er konisk i tuppen og at flatene er parallelle og 90 grader på hverandre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Når spikeren nærmer seg dimensjonen den skal ha prøver jeg den i en lo, altså en plate med et hull i.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Når sømmen har korrekt dimensjon kapper vi den av og passer på at vi får nok gods til å forme et hode. Like viktig er det selvsagt å ikke ha for mye gods til hode. Det må være akkurat passe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sømmen plasseres nok en gang i loet for nå skal det smis et hode.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Her har hodet fått noen slag og fått de fire fasettene som slike søm skal ha.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Her er så sømmen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Straks vi er ferdig med å smi hodet på sømmen går emnet tilbake i ilden for neste søm. Det er viktig å få en god flyt og ikke tape noe tid i produksjonen.