Pommern “Backen om babord” Fotograf Alvar Dahl bakkdekket

Under planleggingen av dekksarbeidet var en naturlig ting å se på gamle fotografier av dekket vi skulle legge. Kanskje ville vi oppdage detaljer som var blitt forandret i løpet av de 71 årene som har gått siden Gustav Eriksons etterkommere ga Pommern til Mariehamn stad. Dekket har nemlig vært byttet ut flere ganger, og tilnærmingen til det antikvariske arbeidet, og mulighetene økonomien gir, har vært forskjellig. Denne gangen var ønsket å komme så tett på det gamle dekkets løsninger som mulig.

Der dekksplankene ble for lange til å gå i ett stykke ble de lasket sammen. Her er tegnet opp en underlask, og skåret ned til streken litt vekk fra enden.

Det treverket som var mulig å kløyve bort raskt ble fjernet med noen hogg, deretter ble det hogd nær streken fra begge sider.

Etter den grove huggingen ble de finere sponene fjernet slik at lasken ble slett. Plankene lå løst på et par klosser og med leggen ble planken holdt stille under huggingen. Ettersom det er lett å komme borti kanten av lasken ble det i første omgang hugd inn til sagsnittet. Deretter ble den siste centimeteren fjernet.

Slik blir laskene seende ut når de er ferdig boltet.

Madeleine tilpasser dekksplanker rundt baugsprydet.

Thomas vil ha bort en kul på planken og sikter for å se at fasongen blir riktig.

Når planken er god er det bare å kile fast. Her driver Thomas inn en kile for å presse planken godt inn mot naboplanken.

Jimmy borer nedefra slik at bolten kan forsenkes og drives ned ovenfra. På dekk ser vi Raban.

Thor Inge har ankommet og han fikk lov til å fylle sauefett iblandet zinkhvitt over boltehodene.

Fredag 24 november, og dekket er snart ferdig lagt.

Lørdag formiddag, og Thor Inge driver ned den siste planken på babord side. Når vi slår ned planker slik har vi gjerne en plankestump å slå på, og da slår vi helst på endeveden for å få et bastant slag. Når vi nå har lagt plankestumpen på flasken er det for å unngå at det blir trykkmerker på den planken som drives på plass.

Dekksplankenes ender treffer mot en hakkeplank, slik at plankene ikke ender mot skandekket i spisser. Det gjør at de tåler mer når natene skal drives. At det i tillegg ser fint ut trekker ikke ned.

Videre arbeid for ukene som kommer er å legge en randplanke i akterenden av bakken, og å fylle opp et felt under lanternenes hus. Deretter er det propping og driving. Så får vi håpe Thor Inge tar stafettpinnen og legger ut noen bilder fra det.

Takker for tilliten Morten Hesthammer, og her kommer flere bilder av arbeidet her fra oss i Mariehamn.

Etter at plankene er lagt, observerte vi en høydeforskjell. Dette skyldes doble plateskjøter ved undelaget og konstruksjonen. Madelene høvler deretter bordene slik at plankene flukter med hverandre.

Her er Julian, vår lærling innen båtbygging, i gang med å rense skjøtene for støv og sagspon for å forberede dem til driving. Dette er en nøye utført oppgave, og det er avgjørende at fugene er rene. Dette er jo det som til slutt skal forsegle dekket og hindre vann trenge inn og under dekk.

Thomas har nylig justert lengden og tilpasset randplanken i akterenden av dekk. Noen små justeringer med håndhøvelen er nødvendige for å oppnå et perfekt resultat.

Oppskriften fra kjøkkene her på Årland er saufett og 1/4 del tjære som blandes sammen og varmes opp til en passelig konsistens. Blandingen sparkles oppå endene til dekksplankene og blir et mellomsjikt mot randplanken. Dette for å hindre vannintrengning eller vannoppsamling i konstruksjonen.

Fundamentet for lanternen på babord (BB) siden har fått sine vinkler og form. Nå gjenstår det å dimensjonere, måle opp hvor innfestningen skal forbore og til slutt feste det. Her er det dekksplank under, så vi trenger ikke å bekymre oss om tidligere forberedte hull med bolter, i stedet kan vi bruke treskruer.

Hva synes du om resultatet? Fint ikke sant! Sirkelen har fått sin passform, alle plankene er dimensjonerte, og drensrinnen er utformet slik at det ikke skal stå vann fanget utenfor rekkverksplanken, som har en liten avrunding på slutten. Nå gjenstår det driving og beking av skjøtene på dekksplankene.